Ogród warzywny to marzenie, które można zawsze zrealizować. Nic tak nie smakuje, jak warzywa z własnej działki. Każdy, kto chciałby sprawdzić się jako ogrodnik i cieszyć się z samodzielnie wyhodowanych roślin, może podjąć to wyzwanie. Pierwszym krokiem do założenia warzywnego ogrodu jest odpowiednie przygotowanie ziemi, drugim odpowiedź na pytanie - jakie warzywa siać wiosną?
Pierwszą czynnością, od której zaczynamy uprawę ogrodu warzywnego, jest znalezienie odpowiedniej lokalizacji. Warzywa najszybciej wzrastają w miejscach dobrze nasłonecznionych, osłoniętych przed wiatrem oraz oddalonych od większych drzew i krzewów. Przed rozpoczęciem sadzenia nasion zadbajmy szczególnie o ziemię. Zbitą i twardą, ale przeschniętą po zimie glebę przekopujemy, odchwaszczamy i spulchniamy.
Następnym krokiem jest wzbogacanie ziemi nawozem organicznym. Doświadczeni ogrodnicy radzą, aby wiosenne nawożenie zacząć od kompostu. Zawiera on rozpuszczalne związki próchniczne, które miejscowo rozsypujemy po powierzchni gleby. Innym równie skutecznym rozwiązaniem na użyźnianie gleby jest stosowanie gotowych już nawozów ogrodniczych, które ze względu na swoje cenne mikroelementy doskonale odżywią wzrastające rośliny.
Marzec jest to miesiąc, w którym można już siać pierwsze warzywa. Ze względu na zdarzające się wczesną wiosną niższe temperatury wybieramy rośliny odporne na wiosenne chłody.
Ci, którzy zdecydowali się na założenie na działce małej szklarni, mogą sobie pozwolić na sianie kopru włoskiego, brokułów, czy kalafiorów.
W kwietniu, kiedy niektóre nasiona sadzone w marcu zaczynają już kiełkować, możemy zabrać się za sianie bardziej ciepłolubnych roślin.