Wysyłki roślin realizujemy do końca listopada, przez okres zimowy można składać zamówienia, będą one realizowane wczesną wiosną.
Sprawdź szczegóły

Jakie warzywa siejemy wczesną wiosną

17-03-2016

Ogród warzywny to marzenie, które można zawsze zrealizować. Nic tak nie smakuje, jak warzywa z własnej działki. Każdy, kto chciałby sprawdzić się jako ogrodnik i cieszyć się z samodzielnie wyhodowanych roślin, może podjąć to wyzwanie. Pierwszym krokiem do założenia warzywnego ogrodu jest odpowiednie przygotowanie ziemi, drugim odpowiedź na pytanie - jakie warzywa siać wiosną?

Jak przygotować glebę do sadzenia warzyw

Pierwszą czynnością, od której zaczynamy uprawę ogrodu warzywnego, jest znalezienie odpowiedniej lokalizacji. Warzywa najszybciej wzrastają w miejscach dobrze nasłonecznionych, osłoniętych przed wiatrem oraz oddalonych od większych drzew i krzewów. Przed rozpoczęciem sadzenia nasion zadbajmy szczególnie o ziemię. Zbitą i twardą, ale przeschniętą po zimie glebę przekopujemy, odchwaszczamy i spulchniamy.

Nawożenie gleby wiosną

Następnym krokiem jest wzbogacanie ziemi nawozem organicznym. Doświadczeni ogrodnicy radzą, aby wiosenne nawożenie zacząć od kompostu. Zawiera on rozpuszczalne związki próchniczne, które miejscowo rozsypujemy po powierzchni gleby. Innym równie skutecznym rozwiązaniem na użyźnianie gleby jest stosowanie gotowych już nawozów ogrodniczych, które ze względu na swoje cenne mikroelementy doskonale odżywią wzrastające rośliny.


Warzywa siane w marcu

Marzec jest to miesiąc, w którym można już siać pierwsze warzywa. Ze względu na zdarzające się wczesną wiosną niższe temperatury wybieramy rośliny odporne na wiosenne chłody.

Rodzaje roślin i warunki, w jakich kiełkują:

  • rzodkiewka - kiełkuje w temperaturze 2-3 °C
  • bób – kiełkuje w temperaturze 3-4 °C, potrafi przetrwać krótkotrwałe przymrozki do -5 °C
  • marchew - kiełkuje w temperaturze 3 °C, potrafi przetrwać krótkotrwałe przymrozki do -5 °C
  • pietruszka - kiełkuje w temperaturze 2-3 °C, potrafi przetrwać krótkotrwałe przymrozki
    do -5 °C; nie przepada za zbyt wysoką temperaturą
  • rzepa - kiełkuje w temperaturze 2-3 °C
  • szpinak - kiełkuje w temperaturze 2-3 °C, potrafi przetrwać krótkotrwałe przymrozki
    do -5 °C; nie przepada za zbyt wysoką temperaturą

Ci, którzy zdecydowali się na założenie na działce małej szklarni, mogą sobie pozwolić na sianie kopru włoskiego, brokułów, czy kalafiorów.

wczesnowiosennewarzywa

Warzywa siane w kwietniu

W kwietniu, kiedy niektóre nasiona sadzone w marcu zaczynają już kiełkować, możemy zabrać się za sianie bardziej ciepłolubnych roślin.

Rodzaje roślin i warunki, w jakich kiełkują:

  • kapusta - kiełkuje w temperaturze 12 °C
  • kalarepa - kiełkuje w temperaturze 14 °C
  • szczaw - kiełkuje w temperaturze 10-12 °C
  • sałata - kiełkuje w temperaturze 12-15 °C
  • groszek - kiełkuje w temperaturze 12 °C
  • cebula - kiełkuje w temperaturze 12 °C, potrafi przetrwać krótkotrwałe przymrozki do -3 °C
  • buraki ćwikłowe - kiełkują w temperaturze 8°C, potrafią przetrwać krótkotrwałe przymrozki do -4 °C
  • koper - kiełkuje w temperaturze 10 °C