Jałowce, wiecznie zielone drzewa, nie są wymagające pod względem pielęgnacji. Różnorodność odmian roślin iglastych pozwala na dopasowanie ich pod względem stylu i wielkości do każdego ogrodu. Jałowce można sadzić pojedynczo lub w grupie, tworząc wyjątkowy żywopłot lub dekorację skalniaka. Jednak kiedy chcemy, aby w szczególny sposób zdobiły nasz ogród, wtedy warto podjąć się zabiegów formowania.
Pielęgnacja jałowca
Jałowce należą do najczęściej spotykanych grup drzew iglastych w ogrodach miejskich i wiejskich. Wiele odmian jest łatwych w pielęgnacji. Do podstawowych zadań, jakie stawiają przed ogrodnikami tego typu rośliny, są zabiegi odmładzające. Polegają one na formowaniu odpowiednich kształtów przez strzyżenie gałęzi. Przycinanie powinno zaczynać się wiosną. Do najważniejszych czynności zalicza się pozbywanie się chorych i suchych, pozbawionych już igieł pędów.
Formowanie jałowca
Formowanie jałowców to nie tylko dbanie o zdrowie drzewka ozdobnego. To przede wszystkim zabieg, który ma na celu stworzenie artystycznej zielonej rzeźby, która w sposób szczególny będzie zdobić każdy ogród. Do formowania przydają się różnego rodzaju sekatory oraz nożyce ogrodnicze. Do zaznaczenia formy można skorzystać z gotowych już szkieletów lub pomagać sobie zwykłym ogrodniczym sznurkiem.
Do najczęściej spotykanych kształtów jałowców należą:
- Kule
- Stożki
- Sześciany
- Spirale
- Kolumny
- Formy zaczerpnięte ze sztuki japońskiej
Czas na formowanie jałowców
Formowanie jałowców najlepiej zacząć wczesną wiosną. Przez odmładzanie dekoracyjnych drzewek odzyskamy ich dawną świeżość i unikniemy wszelkich chorób. W kolejnych miesiącach należy przycinać gałęzie tak, aby utrzymać wypracowany wiosną kształt. Ostatni etap formowania przypada na późne lato, kiedy to przycięte pędy mają jeszcze czas na zagojenie się i odpowiednio zostaną przygotowane, aby przetrwać niskie temperatury w czasie jesieni i zimy.
Wśród oryginalnie wyróżniających się jałowców na uwagę zasługują:
- Jałowiec chiński „Monarch”
- Jałowiec chiński „Plumosa Aurea”
- Jałowiec chiński „Blue Alps”
- Jałowiec dawurski „Leningrad”
- Jałowiec łuskowy „Blue Carpet”
- Jałowiec łuskowy „Blue Star”
- Jałowiec łuskowy „Blue Swede”