Wysokość/szerokość: 1,2-1,6 m/ 1,3 m
Kwitnienie/kolor kwitów: IV / jasne kwiaty
Owoce: granatowe owoce, wydłużone, bardzo smaczne, słodkie / czerwiec
Pokrój: niski, szeroki
Stanowisko: słoneczne lub półcieniste
Wymagania glebowe: lekko kwaśne, piaszczysto-gliniaste gleby, przepuszczalne
Mrozoodporność: bardzo dobra
WYSOKOŚĆ I POJEMNIK SPRZEDAWANEJ SADZONKI: C3 (3 litry)
Jagoda kamczacka już od połowy czerwca zachwyca nas dużymi, owalnymi, soczystymi owocami. Ich smak jest naprawdę słodki. Jagody idealnie sprawdzają się w domowej kuchni. Z ciemnoniebieskich owoców można wyczarować przepyszne dżemy, galaretki, a nawet słodkie likiery. Oprócz swoich walorów smakowych roślina ma również ogromny wpływ na nasze zdrowie. Jest doskonałym środkiem na walkę z zaburzeniami czynności wątroby.
Ogrodowe zalety jagody kamczackiej
Największymi zaletami jagody kamczackiej, krzewu pochodzącego z Syberii, są:
- odporność na niskie temperatury
- owocowanie przez długie lata
- mało wymagająca pielęgnacja.
Do ogrodu warto zakupić przynajmniej dwie odmiany, aby roślina mogła dorodnie owocować. Jej owoce pojawiają się zwykle już w połowie czerwca.
Jagoda kamczacka spostrzegana jest przez ogrodników jako subtelna ozdoba, dla której znajdzie się miejsce na małej lub dużej działce. Drobne, sięgające do 1,2 metra krzewy ładnie wyglądają, kiedy są sadzone w grupach. W czasie kwitnienia w marcu i kwietniu zwracają na siebie uwagę małymi żółto-białymi kwiatami oraz delikatnym zapachem.
Gdzie sadzimy jagodę kamczacką
Wszelkie odmiany jagody kamczackiej sadzimy w delikatnym półcieniu. Krzewy najbardziej lubią glebę mocno wilgotną, lekko kwaśną, gliniastą i piaszczystą. Kiedy ziemia będzie zbyt wysuszona lub zbyt mokra, owalne owoce utracą soczystość oraz będą bardzo gorzkie.
Wygląd i smak owoców
Owoce jagody kamczackiej różnią się od naszej rodzimej borówki kształtem i nieco smakiem. Swoim wyglądem przypominają wydłużony owal. Ich wielkość sięga do 30 mm. Ciemnoniebieskie owoce cenione są od pokoleń za bogactwo witamin, słodki i lekko cierpki smak oraz błogi aromat. Wszystkie są jadalne i genialnie sprawdzają się w kuchni, jako główny składnik dżemów, kompotów, dodatków do deserów, soków, syropów, likierów oraz win.
Nawożenie i uprawa
Krzewy jagody kamczackiej nie wymagają intensywnej pielęgnacji. Po posadzeniu dopiero po 6 latach warto odmłodzić pędy, przycinając te stare i chore. Nawozimy jagody nawozami organicznymi. Krzewy potrzebują dużej wilgotności, dlatego warto je podsypywać korą.